Dni krátke, počasie nevľúdne. Jeseň a zima si pýtajú väčšiu plnosť. Nielen chutí jedál, ale i nápojov. Či už k divine, hovädzine, alebo i čokoládovým pochúťkam sa asi najviac hodí suché, alebo polosuché červené víno, ktoré má hlbšiu vôňu a strieda sa v ňom stopa korenia, škorice, či tmavej čokolády.
Správny servis červeného vína
Červené víno je ideálne podávať pri teplote 12-18 stupňov Celzia. Pri tejto teplote víno najlepšie chutí. Presná teplota vína závisí od konkrétneho druhu – odrody a tiež od ročníku. Informáciu o odporúčanej teplote pri ktorej sa má červené víno podávať nájdete na fľaši výrobcu.
Pri podávaní červeného vína sú podstatné i poháre – keď sa má chuť vína správne rozvinúť, veľmi vhodné sú kalichy na červené víno s objemom 500-600 ml. Pohár na červené víno má byť z číreho skla na stopke. Poháre z brúseného skla sú na podávanie červeného vína nevhodné.
S karafou, či bez?
Každý someliér Vám potvrdí, že odporúčané servírovanie červeného vína je ideálne z karafy. Včaka karafe, resp. za jej pomoci totiž možno vykonať tzv. dekantáciu vína. Nejde pri tom o nič snobské, ani nelogické. Dekantovanie je jeden veľmi účinný spôsob, ako vínu, ktoré bolo zatvorené vo fľaši a často niekoľko rokov zrelo dovoliť, aby uvoľnilo všetko, čo v ňom je skryté. Je to asi stokrát účinnejší postup ako vetranie vína v otvorenej fľaši. Tiež sa včaka tejto metóde víno zbaví prípadných usadenín.
Správny výber – someliér odporúča
Aké víno k akému jedlu? Spýtali sme sa nášho someliéra Attilu Kovácsa, ak by si mal vybrať, ktoré dve červené vína z produkcie ELESKO favorizuje a k akým jedlám ho odporúča:
Veterlín 2011: Intenzívna až nepriehľadne atramentová farba vína s fialovým okrajom a intenzívnou viskozitou po okraji. V jeho hlbokej vôni dominujú stopy exotického sladkého korenia, lekvár z čiernych ríbezlí a slivky, ktoré prechádzajú až k tónom karamelu a kakaa na pozadí získaných zrením v barikovom sude. Chuť vína je jemná a dokonale vyvážená s dlhou dochuťou po pražených orieškoch.
Odporučané jedlo: Srnčie ragú s brusnicami s mramorovou knedľou, divinový tatarák s hriankami, steak z hovädzej sviečkovice.
Servis Vína: 15-17 stupňov Celzia, v kalichoch na červené vína s objemom 500-650 ml.
Pinot Noir – OTEC: Číra červená farba vína so svetlým čerešňovým okrajom. Vôňa vína je štedrá, ovocná, s nástupom zrelých višní a černíc, po ktorých nastupuje stopa sladkého korenia a vanilky. Chuť vína je elegantná, vyvážená s nádychom čerešňového kompótu a dochuťou po sladkom drievku.
Odporučané jedlo: Jelení steak s omáčkou z husacej pečene, grilovaný jelení chrbát na šípkovej omáčke, tvrdé zrejúce kravské syry.
Servis Vína: 15 – 17 stupňov Celzia, v kalichoch na červené vína tvaru burgunder s objemom 600-750 ml.