blog

Jeseň a zima si pýtajú plnosť chutí­

Dni krátke, počasie nevľúdne. Jeseň a zima si pýtajú vä荹iu plnosť. Nielen chutí­ jedál, ale i nápojov. Či už k divine, hovädzine, alebo i čokoládovým pochúťkam sa asi najviac hodí­ suché, alebo polosuché červené ví­no, ktoré má hlbšiu vôňu a strieda sa v ňom stopa korenia, škorice, či tmavej čokolády.

Správny servis červeného vína

Červené ví­no je ideálne podávať pri teplote 12-18 stupňov Celzia. Pri tejto teplote ví­no  najlepšie chutí­. Presná teplota ví­na závisí­ od konkrétneho druhu – odrody a tiež od roční­ku. Informáciu o odporúčanej  teplote pri ktorej sa má červené ví­no podávať nájdete na fľaši výrobcu.


Pri podávaní­ červeného ví­na sú podstatné i poháre – keď sa má chuť ví­na správne rozvinúť, veľmi vhodné sú kalichy na červené ví­no s objemom 500-600 ml. Pohár na červené ví­no má byť z čí­reho skla na stopke. Poháre z brúseného skla sú na podávanie červeného ví­na nevhodné.

S karafou, či bez?

Každý someliér Vám potvrdí­, že odporúčané serví­rovanie červeného ví­na je ideálne z karafy. Včaka karafe, resp. za jej pomoci totiž možno vykonať tzv. dekantáciu ví­na. Nejde pri tom o nič snobské, ani nelogické. Dekantovanie je jeden veľmi účinný spôsob, ako ví­nu, ktoré bolo zatvorené vo fľaši a často niekoľko rokov zrelo dovoliť, aby uvoľnilo všetko, čo v ňom je skryté. Je to asi stokrát účinnejší­ postup ako vetranie ví­na v otvorenej fľaši. Tiež sa včaka tejto metóde ví­no zbaví­ prí­padných usadení­n.

Správny výber – someliér odporúča

Aké ví­no k akému jedlu? Spýtali sme sa nášho someliéra Attilu Kovácsa, ak by si mal vybrať, ktoré dve červené ví­na z produkcie ELESKO favorizuje a k akým jedlám ho odporúča:

Veterlí­n 2011: Intenzí­vna až nepriehľadne atramentová farba ví­na s fialovým okrajom a intenzí­vnou viskozitou po okraji. V jeho hlbokej vôni dominujú stopy exotického sladkého korenia, lekvár z čiernych rí­bezlí­ a slivky, ktoré prechádzajú až k tónom karamelu a kakaa na pozadí­ zí­skaných zrení­m v barikovom sude. Chuť ví­na je jemná a dokonale vyvážená s dlhou dochuťou po pražených orieškoch.

Odporučané jedlo: Srnčie ragú s brusnicami s mramorovou knedľou, divinový tatarák s hriankami, steak z hovädzej sviečkovice.

Servis Ví­na: 15-17  stupňov Celzia, v kalichoch na červené ví­na s objemom 500-650 ml.

Pinot Noir – OTEC: Čí­ra červená farba ví­na so svetlým čerešňovým okrajom. Vôňa ví­na je štedrá, ovocná, s nástupom zrelých višní­ a černí­c, po ktorých nastupuje stopa sladkého korenia a vanilky. Chuť ví­na je elegantná, vyvážená s nádychom čerešňového kompótu a dochuťou po sladkom drievku.

Odporučané jedlo: Jelení­ steak s omáčkou z husacej pečene, grilovaný jelení­ chrbát na ší­pkovej omáčke, tvrdé zrejúce kravské syry.

Servis Ví­na: 15 – 17 stupňov Celzia,  v kalichoch na červené ví­na tvaru burgunder s objemom 600-750 ml.

Zdieľajte na sociálnych sietiach!

 

Doprajte si ELESKO! 

Kvalitné prémiové víno v e-shope s donáškou domov!

Prosím, potvrďte svoj vek.

Zdieľajte na sociálnych sietiach!